Gezondheid Voeding

Een betere weerstand, 7 tips voor jou om aan te werken.

een betere weerstand

Talloze virussen liggen klaar om je heel even neer te halen en je daarna weer sterker te maken, immuniteit! We krijgen last van hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, verkoudheid, spierpijn, buikpijn, diarree, koorts, en vast nog veel meer klachten. Van al deze klachten raak je uitgeput, dat hoort erbij en word je groot en sterk van. Blijf onthouden dat een mens leeft op bacteriën en virussen om de weerstand te blijven updaten. Buiten het feit dat het af en toe goed is om ziek te zijn geef ik je 7 tips voor het opbouwen van een betere weerstand.

 


7 tips voor het opbouwen van een betere weerstand.


 

 • Slik extra vitamine C!  Ik blijf het toch zeggen hoor. Het verbaasd me hoeveel mensen (helemaal de mensen uit de risicogroepen die kiezen voor de griepprik) geen extra vit C suppleren. Ik zeg, niet alleen extra vit C slikken wanneer de “R” in de maand is. Maar gewoon het hele jaar door! In het voorjaar en in de zomer kun je vast je weerstand gaan verhogen voor in de winter. En als je een griep voelt opkomen, neem dan nog een beetje extra. Je kan het blijven slikken tot aan darmtolerantie. Wanneer je dunne ontlasting krijgt heeft je lichaam voldoende. Vitamine C verhoogt je weerstand! Kies dan alsjeblieft een goede vit C zonder een enorme ingrediënten lijst. Een goede pure vit C zonder suikers en zoetstoffen! Het kost soms een beetje meer geld, maar dat heb ik er persoonlijk voor mijn gezondheid en een betere weerstand wel voor over.

 

 • Eet zo puur en onbewerkt mogelijk.  De pakjes en de zakjes heb ik nog niet aan de bomen zien groeien. Het helpt zeker om te beginnen met bewerkt voedsel te laten staan en plaats te maken voor gezonde onbewerkte producten. Hoe normaler je voedsel is, hoe beter je lichaam het kan verwerken. Maar wat is ”normaal”? Eet producten die wél aan een boom of struik gegroeid zijn. Je groente hoeft in het begin echt niet persé biologisch te zijn. Maar kies voor verse groenten en fruit. Hiermee maak je winst voor jezelf. Je lichaam heeft échte voedingsstoffen nodig. Dus niet jezelf gaan vullen… maar Voeden! En hoe beter de voeding, hoe beter je weerstand!

 

 • Slik je supplementen. Ondertussen is het bekend dat we er best wat supplementen bij mogen slikken omdat in onze huidige voeding niet voldoende vitamines en minderalen meer zitten. Magnesium, Omega-3, vitC, vitD+K2, Zink & Selenium. Allemaal dragen ze bij aan een betere weerstand en goed werkend immuunsysteem. Weerstand krijg je niet van een toverstokje. Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus bij deze een zeer maar dan ook zeer overzichtelijk en duidelijk artikel van Richard de Leth over de basissupplementen. Welke? Waarom? Hoeveel? (slik je medicatie overleg dan met je arts)

 

 • Neem voldoende rust. Je lichaam kan het beste herstellen wanneer het voldoende rust krijgt. Wanneer het ’s avonds tijd is om te gaan slapen, maakt je lichaam melatonine aan. Melatonine is een antioxidant die er mede voor zorgt de schade in je lichaam weer hersteld. Daarom voel je jezelf na een nacht goed slapen vaak weer iets beter. Ga op tijd naar bed, en kom er ook weer op tijd uit! Je voelt je fitter wanneer je ritme aanbrengt in je dag. Zoek voor jezelf de balans op van activiteiten en rust momenten. Momenteel merk ik dat het leven voor mij aardig stressvol is. Toch probeer ik mij te richten op de dingen die ik wél kan doen en waar ik gelukkig van wordt.

 

 • Ga sporten!  Wij kiezen voor krachttraining. Het liefst in de buitenlucht. Zuurstof zorgt ervoor dat je lichaam sneller hersteld. Het is ontzettend goed voor je hormonen om minimaal 2x per week te sporten. En als je hormonen het goed hebben krijgt je weerstand het ook goed. Mocht je nou gepakt zijn door de griep, probeer dan een aantal keren op een dag een frisse neus te halen. Zuurstof is helemaal gratis!

 

 • Drink voldoende water. Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Voldoende hydrateren reinigt je lichaam. Je afvalstoffen moeten afgevoerd worden dus drink voldoende water! 1 liter water per 30kg lichaamsgewicht is het streven. In de winter drink ik liever thee. Ik maak een thermoskan gekookt water en doe daar een kaneelstokje in, of een aantal schijfjes gember, of muntblaadjes. Genieten!

 

 • De laatste tip:
  Gewoon een keer wél ziek worden! Naast alle bovenstaande tips is af en toe de griep krijgen ook weerstand verhogend. Zo kan je lichaam zich goed gaan afweren tegen andere virussen en bacteriën. Het is niet erg om ziek te zijn en er is geen reden tot paniek wanneer je een snotneus krijgt. Ziek rustig uit, laat je vertroetelen en pak je rust. Nogmaals, een goede weerstand komt niet uit een toverstokje.

Ik had al eens een blog geschreven over de supplementen die ik gebruik, HIER kan je dat vinden. Hier is ondertussen ook een zink supplement aan toegevoegd, maar dan heb je in ieder geval een indicatie van betrouwbare merken van de supplementen. Er is geen samenwerking met de aanbieders van deze supplementen, ik deel dit voor jouw gezondheid.

Wat doe jij momenteel aan de verbetering van je gezondheid?

 

 

Spread the love

Je houd misschien ook van..

3 reacties

 1. […] omdat de producten die je eet alweer niet meetbaar hoeven te zijn! Dit gebeurt wanneer je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Als je ontbijt met een schaaltje havermout met noten, rozijntjes, beetje kaneel en een appel erin, […]

 2. […] De truc is om fruit in je vriezer te hebben liggen. Als je bevroren fruit in je blender stopt met een klein beetje melk wordt het een romige smoothie. Die romige smoothie giet je naast de kwark in je schaaltje. Ik wil persé ook kwark erbij want dat vind ik lekker. Daar bovenop kies je de topping, noten, fruit en zaden. Zelf heb ik momenteel een zak paranoten, chia zaad en vers fruit zoals mandarijn en appel. Wanneer dat op is wissel ik weer af met andere soort noten, zaden en fruit. Tip: met elke week een andere kleur in je schaaltje heb je daarmee ook elke week andere voedingsstoffen. Dat is Goed voor je weerstand! […]

 3. […] een goede calcium opname, oftewel voor sterke botten en tanden. Ook zorgen ze voor je spieren en je immuunsysteem. Daarom is het momenteel populair om vitD te slikken. Maar slik het niet alleen omdat er een virus […]

Reacties zijn gesloten.