Gezondheid

Eerst water, je sap komt later.

water

Wat is jouw favoriete drank? Koffie, thee, fruitsappen, frisdranken, alcohol of water. Vul je hiermee je vocht aan of drijf je het er juist mee af? Loop eens een rondje door de supermarkt en je ziet dat het aanbod van frisdranken en sappen enorm is. Veel mensen vinden het lekker en fabrikanten maken hier dankbaar gebruik (of misbruik?) van. Maar of dat ook goed voor je vochtbalans is?

 


Eerst water, je sap komt later.


 

Het lichaam voorzien van vocht om niet uit te drogen, doen we enkel en alleen door water te drinken. Maar koffie, thee, alcohol, frisdranken en fruitsappen bestaan toch ook voor een groot gedeelte uit water? Dat klopt, maar het gaat om erom waaruit zij nog meer bestaan en wat het effect daarvan is op je lichaam (dus op je gezondheid). Hoe lekker deze dranken misschien ook zijn, ze zijn simpelweg allemaal ongezond voor je (zeker in grote hoeveelheden). Geef voor de grap je planten in huis (of tuin) maar eens een slootje koffie of sportdrank in plaats van water. Dan zie je het verschil al heel snel.

 

Koffie en thee

Ik hoor en zie geregeld dat mensen op een dag sloten koffie drinken en denken dat dit ook telt in het aanvullen van de vochtbalans. Buiten dat cafeïne in koffie (en bepaalde theesoorten) een oppeppende, dus verslavende werking hebben, belemmeren ze de opname van water en bevorderen juist de onttrekking van vocht. Je droogt ervan uit! Drink je graag een kop koffie: drink er dan gelijk een glas water bij, want dan vul je het vochtgebrek tenminste weer aan. Ook theesoorten, met name die op basis van zwarte thee, werken behoorlijk vocht afdrijvend. In mijn ogen blijven (verse) kruidentheeën de beste en gezondste keuze.

 

Fruitsappen

Lijken een gezonde keus. Het is immers puur natuur. Toch is dit niet helemaal het geval.. Als er ‘zonder toegevoegde suikers’ op staat, hebben ze hier vaak geconcentreerd vruchtensap aan toegevoegd. Het is wel degelijk fruit, maar dan in super geconcentreerde vorm. Er zitten nauwelijks voedingsstoffen meer in (waarom denk je dat ze er vitamine C aan toevoegen?) en ze ontregelen vrij snel je bloedsuikerspiegel omdat het suikers in vloeibare vorm zijn. Lekker, maar drink dit niet te vaak is mijn advies.

 

Frisdranken

De gemiddelde Nederlander krijgt van zijn dagelijkse suikerconsumptie teveel binnen door het drinken van frisdranken. Deze dranken noem ik dan ook ‘vloeibaar snoep’. Frisdranken beroven het lichaam van mineralen. Mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Daarnaast bevatten frisdranken ook nog fosfaten die voor een versnelde veroudering kunnen zorgen. Kies jij liever de light versie? Ook dan moet ik je teleurstellen. De chemische zoetstoffen in lightproducten zoals aspartaam zijn echt nóg slechter voor je. Je lichaam is je enorm dankbaar als je het drinken van frisdranken vervangt voor het drinken van water. Hetzelfde geldt overigens voor alle sport- en energie dranken. Ook hierin adviseer ik, het is lekker, maar drink het niet te vaak.

 

Alcohol

Over alcohol zijn de meningen nogal verdeeld. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat een glaasje (biologische) rode wijn per dag heel gezond is. Maar alcohol blijft voor de lever een belasting, met alle gevolgen van dien. Toch kan ik best begrijpen dat wanneer je het lekker en gezellig vindt (en je er niet direct last van ervaart) je er af en toe voor kiest. Realiseer je wel dat alcohol ook vocht onttrekt uit je lichaam. Vaak zie je dat mensen na een avondje doorzakken een halve kilo minder wegen. Ook herken je wellicht het hebben van een droge mond na een avondje doorzakken. Je lichaam is dan gewoon aan het uitdrogen. Neem je af en toe een glas alcohol, zet er dan een groot glas water naast en drink die erbij.

 


Water is wat je lichaam nodig heeft.


 

Hoe lekker ook, we zijn simpelweg niet ontworpen voor bovengenoemde dranken. Water is wat het lichaam nodig heeft! Ongeveer 1 Liter water per 30kg lichaamsgewicht per dag. Vind je water niet lekker? Gewoon een kwestie van wennen! Pimp je water bijvoorbeeld met een schijfje citroen of een blaadje munt. Zo zijn er legio overheerlijke creaties en combinaties mogelijk! Denk eraan, eerst water en je sap komt later.

Vorige week schreef ik een artikel met 9 belangrijke punten waarom je écht water moet drinken. Deze kan je HIER lezen. Drink jij voldoende water?

 

Photo by henri meilhac on Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..