Momlife

Gamen, beter voor je kind dan je denkt!

gamen

Gamen heeft een schijf van 5. Laat je kind dit vooral niet weten, maar gamen is zo slecht nog niet! Sssht! Als je kind dit te weten komt is het einde natuurlijk zoek.

Mijn puber liet me vorige week weten dat hij heel veel leert van de games die hij speelt. Mijn gedachte was, daar komt hij weer aan met slecht onderbouwde redenen om zijn schermtijd te verlengen. Tegelijkertijd was ik ook ontzettend benieuwd of hij de moeite had genomen om nieuwe redenen te bedenken, of dat hij in herhaling zou vallen. Naast ”ik vind het gewoon een leuk spel”, had hij er dit keer serieus over nagedacht!

 


Mario bros, Fortnight, Minecraft en Brawl stars. Zowel hersenloos als nuttig!


 

De games die hij speelt zijn Minecraft, Fortnight, Brawl Stars en mijn favoriet Mario Bros! Van Mario leert hij vooral dat wanneer hij maar hard genoeg rent, mama uit beeld is en ik verlies. Het kind komt niet meer bij van het lachen en ik wacht geduldig af totdat het spel mij in een bubbeltje geplaatst heeft en ik weer kan meedoen. Dit brengt een hoop plezier en lachbuien met zich mee, goed voor de bandopbouw!

Dan hebben we Fortnight, op het eerste gezicht een vechtspel. Maar hij vindt dat je daar leert om samen te werken, door te zetten en te overleggen. Ook zijn talen knobbel wordt hiermee geprikkeld omdat hij kan spelen met kinderen over de hele wereld. Helaas is zijn headset stuk waardoor overleggen is vervangen door zelfstandig beslissingen nemen en hij geen enkele taal meer hoort.

Minecraft wordt bijna dagelijks gespeeld. Het spel dat alleen maar bestaat uit vierkantjes, niet te doen voor mijn ogen. Hij vindt dat hij leert met dit spel om dingen te bouwen en creatieve oplossingen te bedenken. Vorige week bouwde hij een boomhut en daar was hij zo ontevreden over dat hij de boomhut weer in de fik had gezet. Valt dat onder creatieve oplossingen?

Brawl stars, ik snap geen drol van dat spel hoeveel uitleg hij me ook geeft. Wat er leerzaam aan is? Eigenlijk niks, hij vindt het gewoon een leuk spel. En zo moet het ook kunnen. Hersenloze spellen zodat je brein even ontspannen kan. Doen wij als ouders ook he, we scrollen vaak té lang door onze social media en kijken Temptation Island of de Meilandjes. Compleet hersenloos, maar wel goed voor wat ontspanning en vermaak.

 


De schijf van 5 van het gamen.


 

Dit bestaat gewoon! Dat wist niet ik. De schijf van 5 van het gamen: Slaap, Sport, Studie, Sociaal en Spel. In een artikel van het NRC las ik hierover. Wanneer het gamen van je kind (of partner) de schijf van 5 niet beïnvloed, is er in principe niks aan de hand. Toen stuitte ik op het volgende. Er zijn thuis van die dagen dat het leven instort als de schermtijd voorbij is. En dan dramatisch over de rand van de bank hangen en roepen dat er nu niks meer te doen is in het leven! De kasten in de woonkamer zijn gevuld met spelletjes, knutselmateriaal, lego, playmobiel, boeken, diamond painting, duplo en al die prutsels van een euro die ze ooit graag wilde kopen, want dat is ZO GAAF! Deze opties zijn in een dramatische bui even niet zichtbaar.

Deze drama, is het dramatisch genoeg dat het de schijf van 5 negatief beïnvloed? Welnee! Ze slapen beide goed, doen aan sport, gaan met plezier naar school, hebben vriendjes en spelen ook buiten. Verveling stimuleert de fantasie, na een klein momentje van verveling weet hij alle spullen in de kast weer te vinden.

Ikzelf heb niet echt veel interesse in gamen, dus ik speel niet alle games met hem mee. Deze interesse delen wij gewoon niet, maar dat is niet erg. Je kan niet altijd dezelfde interesses hebben als je kind. Lees HIER waarom dat niet erg is.

 

Foto door Kelly Sikkema op Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..

5 reacties

  1. […] hebben, moeten we er maar het beste van maken. We gaan lekker samen gamen. Want gamen is gezond, lees hier […]

  2. […] tijd geleden schreef ik nog dat mijn kinderen zich gelukkig goed kunnen vermaken. Maar ik merk dat de pubertijd iets doet met een kind. Als ik namelijk een schermloze dag inlas, ja […]

  3. […] jaar thuis nooit in de smaak valt. Onze kast staat vol met spelletjes. Ze kunnen gelukkig meer dan alleen gamen dus de verveling hoeft op zich niet toe te […]

  4. Nou ergens kan ik me er wel in vinden. Misha (bijna 9) spreekt beter engels dan menig volwassenen. Dus hij steekt er zeker weten wat van op. Maar dat vertellen we natuurlijk niet 😂😂😂😂😂

    1. Nee haha hou het maar geheim. Ik was zo slim om tegen Stern te vertellen over de schijf van 5. Hij kreeg grote hoopvolle ogen 😂.

Reacties zijn gesloten.