Voeding

Havermout, 7 heerlijke recepten.

havermout

Havermout is rijk aan eiwitten, ijzer, B vitamines, fosfor en magnesium. Het zit boordevol vezels die je darmen aan het werk zetten. Werkt vele malen meer verzadigend dan brood en laat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Tenzij je brood maakt van haver.

Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver veelal in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.

 

Wat maakt havermout nou zo super?

 

Je kan er werkelijk alle kanten mee op. Als je instagram opent en zoekt op het woord havermout zie je de lekkerste recepten! Ter inspiratie vind je hieronder zeven ontbijtjes. Ik hou voor 1 persoon ongeveer 100 gram aan (maar kijk gewoon wat voor jou goed voelt). Alle andere ingrediënten doe ik veelal op gevoel. Belangrijk is dat je altijd een goede vet bron toevoegt aan je maaltijd. Zo zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en blijf je nóg langer verzadigd. In elke variant hieronder is daarom zo’n vet bron meegenomen.

 

1. Ff snel

Havermout, gekookt water, klontje roomboter of ghee, appel, walnoten en kaneel.

Giet het hete water over de havermout. Laat dit even staan. Voeg vervolgens de roomboter (ghee of kokosvet) toe. Maak het geheel af met de stukjes appel, walnoten en kaneel. 

 

2.  Wat meer tijd

Havermout, havermelk, banaan, blauwe bessen, gehakte hazelnoten en kokossnippers.

Warm heel langzaam de havermelk met daarin de havermout in een pannetje op. Laat het zo’n 10 minuutjes zachtjes koken. Giet het over in een schaaltje en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.

 

3.   Overnight oats

Havermout, 1 geprakte banaan, water of havermelk, chiazaad en kaneel.

Dit mengsel laat je gedurende de nacht in de koelkast staan. Als extra kun je er in de ochtend uiteraard nog veel meer doorheen/overheen gooien. Denk aan rauwe cacaonibs, rozijnen, geraspte kokos. Leef je uit!

 

4.   Courgette

Havermout, ½ tot 1courgette (zonder schil) in stukjes, gekookt water, klontje kokosvet extra viërge, handje moerbeien en kaneel.

Blend de courgette met het water. Doe er vervolgens de havermout bij. Giet de substantie over in een schaaltje en roer de kokosvet, kaneel en goji’s/moerbeien erdoor heen.  

 

5.  Tropical

Havermout, gekookt water, 1/2 mango (in stukjes), 1/2 uitgeperste sinaasappel, proteïnepoeder, kaneel, kruidnagelpoeder (1/2 tl) en gepofte boekweit.

Giet het water in een schaaltje en voeg de havermout toe. Meng hier de kruidnagelpoeder doorheen. Laat dit geheel licht afkoelen. Meng vervolgens de proteïnepoeder erdoor. Maak het geheel af met de mango en gepofte boekweit.

 

6.  Powerrrrr

Havermout, gekookt water, gemengde rode vruchten, proteïnepoeder, kokosolie extra viërge 1el, chiazaadjes, goijbessen, tarwegras, kaneel, gemberpoeder.

Giet het water in een kommetje. Voeg de havermout en de kokosolie (vet) hieraan toe. Laat een beetje afkoelen en roer daar vervolgens voorzichtig de proteïnepoeder, kaneel en gemberpoeder doorheen. Roer daarna de chiazaadjes, gojibessen en tarwegras erdoor en maak af met de rode vruchten.

 

7.  Chocola

Havermout, klontje roomboter, warme havermelk, cacaopoeder, rozijnen, halve geprakte banaan, plakjes banaan, chiazaad, cacaonibs en blokjes chocolade.

Doe je klontje roomboter in een kommetje en voeg daar warme havermelk aan toe. Als de roomboter gesmolten is doe je de havermout erbij en roer je de cacaopoeder, rozijnen, halve geprakte banaan en chiazaad er doorheen. Voeg als laatste de stukjes banaan en cacaonibs er aan toe. En natuurlijk een paar blokjes chocolade! Smullen maar!

Op welke manier eet jij je havermout?

Photo by Melissa Belanger on Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. […] Hoe heerlijk zou het toch zijn wanneer je elke ochtend uitgebreid kan ontbijten. Jezelf niet druk hoeft te maken om de hoeveelheid calorieën, omdat het geen wat je eet niet meetbaar hoeft te zijn! En hoe heerlijk zou het toch zijn om ’s avonds lekker te koken en je eten niet te hoeven afwegen, omdat de producten die je eet alweer niet meetbaar hoeven te zijn! Dit gebeurt wanneer je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Als je ontbijt met een schaaltje havermout met noten, rozijntjes, beetje kaneel en een appel erin, dan heb jij daar echt voldoende aan in de ochtend! Klik op de link voor heerlijke diverse havermout recepten. […]

Reacties zijn gesloten.