Het voortgezet onderwijs en concurrerende ouders

Het voortgezet onderwijs en concurrerende ouders.

Vanaf het moment dat de voorlopige adviezen over het leer niveau voor het voortgezet onderwijs gegeven zijn, begint het gedonder weer. Hoog niveau en laag niveau. Als dit je manier van denken is, heb je wat mij betreft helemaal geen niveau!

Zullen we stoppen met het geven van een negatieve lading over het leer niveau verschil van onze kinderen?! Vmbo, mavo, havo, vwo, gymnasium. Who gives a poep op welk niveau je kind leert. Kunnen we dat alsjeblieft gaan loslaten?! Je bent niet te min als je vmbo gaat doen, en je bent niet perfect als je gymnasium gaat doen. Het enige wat hiermee een feit is, is dat je OF heel goed kan leren, OF heel goed met je handen kan werken. En er zijn ook zat kinderen die zich kunnen uitleven op beide gebieden, dikke prima! We moeten ontzettend blij zijn met zoveel diverse kinderen en opleidingsmogelijkheden, zo kan elk kind zich lekker uitleven en ontwikkelen op het gebied waar zij goed in zijn. We hebben elkaar later hartstikke hard nodig!

 

Gaat je kind naar het vmbo? Och dat geeft niks,.. zij komt er ook wel.

 

Deze zin heb ik vaak gehoord. De toon die hierbij zat voelde kleinerend. Want op de manier hoe ik deze zin vaak gehoord heb, interpreteerde ik alsof ik eigenlijk nét niet goed genoeg was op het voortgezet onderwijs. Elk niveau wat besproken werd was goed, maar dan kwam het vmbo ter sprake en dan was het toch een beetje zo van,.. geeft niks dat je vmbo hebt, jij komt er ook wel. Hiermee werd vroeger door ouders dus al bestempeld dat je met vmbo niveau niet goed genoeg was.

Toen ik uitlegde aan mijn puber dat ik vroeger Mavo deed, papa Havo en zijn tante Vwo, vond hij Mavo te laag. Want dat was het eerste niveau in deze rij en daarmee volgens hem de laagste. Laten we dat omdenken. Vroeger was ik niet goed in leren, wel in dingen doen. Na de Mavo ben ik gaan studeren, heb ik mijn Mbo pedagogisch medewerker afgerond en ben ik de gehandicaptenzorg in gerold. Hiermee verdiende ik mijn geld, kon er een leuk huisje mee betalen, goed voor mezelf zorgen en was ik gelukkig! (nog steeds trouwens)! Leg mij even uit wat daar laag aan is. Speciaal voor ouders en kinderen heb ik een mooi kort filmpje over het opleidingsniveau, er is geen hoog of laag! Bekijk dit waardevolle filmpje op You Tube!

 

De paradepaardjes en koala mama ‘s, heb jij ze al gespot?

 

Nu die ouders nog die het gevoel hebben dat ze onderling moeten concurreren over het voortgezet onderwijs. Zijn de paradepaardjes al gesignaleerd? De ouders die aan iedereen móeten laten weten dat hun kind zeer theoretisch uitblinkt. (Lees dit met een hete bitterbal in je mond) ”Onze dochter gaat naar het gymnasium, dat heeft ze van ons want wij zijn beide universitair opgeleid”. Please brand je bek aan die bitterbal.

Wees gewoon trots op je kind! En zorg er vooral voor dat je kind naar een school gaat waar het fijn voelt omdat de sfeer goed is. Want door deze paradepaardjes zien we de koala ouders niet meer. Die schuilen zich liever ergens in een boom omdat hun kind theoretisch niet sterk genoeg is. Nee koala mama, jouw kind, jouw schatje patatje, die zaagt in de toekomst de boom om waar jij in hangt. En maakt daar prachtige meubels van! Schaam je niet! En wees trots! Kom uit die boom! (voordat het omgezaagd wordt). Laten we gebruik maken van elkaars kwaliteiten en zo het leven aangenaam maken.

#okdoei

Foto door Jose Aragones op Unsplash

Spread the love

3 reacties

  1. Nou dit dus. Toen Lynn vorig jaar der niveau kreeg (idd VMBO #trots) kwam er een vader van een jongen uit haar klas bij de kaasboer naar binnen met de vraag en welk niveau heeft Lynn. Ik zei basis/kader. Ach ja ze kunnen niet allemaal zo goed zijn als mijn ….. ik heb hem weggestuurd met de aantekening kijk uit voor dat kaasmes zo in je rug 🤬

    1. Joh wat heftig. Laat ieder kind in zijn eigen waarde . Ben trots op Lynn toen ik jullie vorige keer sprak. En jullie als ouders zijn top.
      Lieve groet .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *