Momlife

Hoeveel zakgeld krijgt een kind?

hoeveel zakgeld krijgt een kind

Hoeveel zakgeld krijgt een kind? Als ik het internet moet geloven geef ik mijn kinderen te weinig zakgeld, oepsie! Weet jij wat de richtlijnen voor het geven van zakgeld zijn?

Laat ik beginnen met het feit dat je als ouder/verzorger lekker zelf bepaald hoeveel zakgeld je kind krijgt. Het geven van zakgeld doe je alleen als je überhaupt een bedrag per week wil en kan missen. Het kan maar zo zijn dat er helemaal geen geld is om je kind te voorzien van zakgeld. Voel je niet schuldig! Naar mijn mening is zakgeld een vorm van luxe en ben je het niet verplicht om te geven. Mijn moeder had vroeger geen geld om mij zakgeld te geven, elk dubbeltje werd gebruikt voor dagelijkse benodigdheden. Had ik het slecht zonder zakgeld? Nee, absoluut niet.


Hoeveel zakgeld krijgt een kind?


Op de website van Wijzer in geldzaken staat een mooie tabel met richtlijnen voor het geven van zakgeld. Op deze tabel beginnen ze met €0,50 zakgeld bij een kind van 5 jaar. Ze eindigen met €2,30 tot €3 voor kinderen van 12 jaar. Deze bedragen zijn gebaseerd op een onderzoek van het Nibud in 2018 waarbij 1492 ouders om hun mening is gevraagd. Zelf vind ik het maar een kleinschalig onderzoek waarbij het grootste gedeelte van de ouders niet is meegenomen. Hoe dan ook, als jij je kind zakgeld wil gaan geven en niet weet hoeveel, zijn dit prima richtlijnen. Ik vrees alleen voor mezelf dat ik niet helemaal voldoe aan deze richtlijnen.


Ik geef te weinig zakgeld, oepsie!


Als ik de richtlijnen zou moeten volgen, wat niet hoeft, dan zou ik mijn kinderen tekort doen. Mijn oudste van 12 jaar krijgt €2 per week en de jongste van 8 jaar krijgt niks. Zakgeld geef ik op het moment dat er besef is van de waarde van geld. Dus laat mama maar zien je weet wat een muntje van 5cent, 10cent, 20cent, 50cent en 1 en 2 euro is, dan praten we verder. Wanneer ze dat kunnen, krijgen ze van mij zakgeld. Ik ben ooit begonnen met het geven van €2 per week aan de oudste toen hij 8 jaar was en dat geef ik nu nog steeds. Uiteraard vindt hij dat wat weinig en zou hij wel meer zakgeld willen. Want klasgenoten krijgen een heleboel meer als ik hem moet geloven.

Maar de reden dat ik ”maar” €2 geef, is dat ik vind dat mijn kinderen ook moeten leren dat je moet werken voor je geld. Net zoals ik dat moet. Dat is ook de reden dat hij nu al uitkijkt naar het moment dat hij een bijbaantje kan regelen. Ik geef hem ”te weinig” dus des te meer motivatie heeft hij om te gaan werken voor meer geld. Doel behaald, check!

Eigenlijk zou ik helemaal geen zakgeld moeten geven, dan hou ik op jaarbasis een leuk bedrag over waar ik een kinderfeestje van betalen kan. Want met al die wensen van mijn kinderen zijn die tegenwoordig ook niet heel goedkoop meer. Daar schreef ik een blog over, deze kan je HIER lezen.

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

Photo by Andre Taissin on Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..