Gezondheid

Je doelen behalen, dit is hét geheim.

je doelen behalen

Hét geheim om je doelen te behalen!
Je goede voornemens hoeven niet te starten op 1 januari. Het begin van een nieuw jaar hoeft niet de start voor verandering te zijn, dit is puur psychologisch. Jij stelt doelen voor jezelf en daar heb je geen 1 januari voor nodig. Elk jaar weer hebben mensen als doel om vitaler te leven, gezonder te eten en te starten met sporten. Een groot gedeelte van deze mensen start goed, maar valt helaas na een aantal weken (of nog sneller) weer terug in hun oude gewoontes. Hoe kan dat nou toch?! Hoe komt het dat jij je doel wéér niet gehaald hebt en terugvalt in je oude gewoontes?

Je vindt het vast belangrijk om bijv. gezonder te leven, maar vind je het ook belangrijk genoeg om daar daadwerkelijk iets aan te doen? Dat moet je jezelf gaan afvragen! Wil je gezonder gaan eten? Wil jij je stress gaan beperken? Of gaan sporten? Zonder een concreet doel heb je eigenlijk weinig om aan te werken. Plus dat je geen motivatie en houvast hebt om je doelen te behalen. Wanneer jij je doel écht belangrijk genoeg vindt, heb je ook het doorzettingsvermogen en discipline om aan je stappen te werken en steeds dichter bij je doel te komen. Zijn je klachten groot genoeg? Is de nood hoog genoeg? Dan heb jij de kracht om je doelen te behalen!

 


Je doelen behalen kan alleen op het moment dat je het écht wil en er voor 100% achter staat!


 

Te grote stappen motiveren (vaak) niet om je doelen te behalen.

Je doelen behalen gaat altijd met stappen, en soms maak je die stappen gewoon te groot voor jezelf. Stel, je hebt als doel te beginnen met sporten. Je maakt er direct tijd voor vrij in je weekprogramma, en de rest van het jaar ga je drie keer per week knallen in de sportschool. Als je voldoende discipline en doorzettingsvermogen hebt en je doel is belangrijk genoeg, kunnen grote stappen goed bij je passen! Maar een groot gedeelte van de mens vindt dat lastig, die belanden met zulke grote stappen na 2 weken terug op de bank met een kop thee en Netflix (en chocola). Want! Het is koud buiten, het regent, ik ben moe, ik heb geen zin, ik ben druk, ik heb smoesjes. De enige persoon waar je tegen liegt ben je zelf. Je doel behalen is lastig.

 

 

Je doelen behalen, kleine stappen motiveren wel!

Het blijkt zo te zijn dat je 21 dagen nodig hebt om een nieuwe handeling eigen te maken. Dit zal per persoon verschillen. Als jij het uitvoeren van stap 1 al 21 dagen vol gehouden hebt, zal je zien dat de handeling meer eigen geworden is en misschien zelfs wel ontwikkeld tot een automatisme! Hou stap 1 vooral vast en begin met stap 2. Hou ook dit 21 dagen vast om het eigen te maken. Uiteindelijk beland je bij stap 3. Stap 1 en 2 heb je nu eigen gemaakt en blijf je doen, stap 3 komt erbij. Ook bij stap 3 geldt weer, 21 dagen volhouden. Na deze stappen ben je ruim twee maanden verder en heb jij je nieuwe stappen eigen gemaakt. Je doelen behalen doe je dankzij het nemen van kleine stappen.

 

DOEL:  Gezonder leven.

Dit is best een algemeen en vooral groot doel. Maak je doel maar iets kleiner. Welke gezonde verandering wil jij bij jezelf zien? Bijv. meer water willen drinken zodat je minder last heb van hoofdpijn. Mooi klein doel, en een goeie stap richting gezonder leven. Na het volgen van stap 1,2 en 3 ben je >2 maanden verder en drink jij per dag +/1,5 liter water. Per 30kg lichaamsgewicht heb je 1L water nodig, dus maak er voor jezelf gerust nog een stap 4 bij om aan nog meer vocht te komen. Plan nog een moment in om water te drinken.

Stap 1 – drink elke ochtend als je opstaat 2 glazen water
Stap 2 – elke keer dat je een kop koffie drinkt, drink dan ook een glas water. koffie drijft vocht af terwijl je juist je vochtbalans wilt herstellen.
Stap 3 – vul ’s ochtends een kan/fles met 1 liter water, en zorg dat je die op hebt voordat je ’s avonds weer naar bed gaat.

 

DOEL: Minder druk leven.

Dit is ook een algemeen en groot doel. Maak het maar weer wat kleiner. Op welk moment in jouw week zou je meer rust willen? Vraag je eerst af waar je allemaal druk mee bent. Vaak ben je heel druk met dingen die eigenlijk helemaal geen prioriteit hebben. Wil je meer rust? Dan moet jij al je activiteiten onder de loep nemen, en opnieuw prioriteiten stellen. Een te druk leven sluipt er tenslotte makkelijk in.

Stap 1 – schrijf een week lang, elke dag, alle activiteiten op die je doet. Dit is een stukje bewustwording. Kijk nou hoe druk je eigenlijk bent! Je bent druk met je huishouden, je werk of je studie, of soms beide. Je hebt nog hobby ’s en vrienden. Eventueel een partner en kinderen. Oh hemel, en met kinderen heb je het dubbel zo druk! Schrijf het allemaal maar op voor jezelf.

Stap 2 – welke van je activiteiten die je hebt opgeschreven hebben absoluut géén prioriteit? Streep ze door! Je doet altijd wel iets waar je eigenlijk niet achter staat, maar waar je een ander plezier mee doet. Het is heel aardig om iets voor een ander te doen, ik bedoel niet dat je opeens egoïstisch door het leven moet gaan. Maar ik ben wel van mening dat je eigen leven niet in de knel moet komen te zitten, omdat je teveel voor ander mensen doet. Dus wanneer je, zoals in dit doel, wel in de knel komt en stress ervaart zal je activiteiten die geen prioriteit hebben moeten minderen of zelfs even moeten schrappen. En dat recht heb je gewoon! Want het is jouw leven!

Stap 3 – je hebt ook activiteiten opgeschreven die wel belangrijk zijn en waar je niet onderuit komt. Dit zijn dingen die compleet buiten je macht vallen. Werken is een verplichting (oké, daar zijn de meningen over verdeeld), je kinderen zijn een verplichting, en ook je studie is een verplichting. Dan is het nog een kwestie van plannen! Zorg ervoor dat je bijv. voor of na je werk zorgt voor ontspanning. Combineer je drukte met ontspanning. Als je ’s ochtends moet werken en ’s middags voor je kinderen moet zorgen, mag je best de rest van de avond tijd voor jezelf inplannen. Dit is iets waar je gewoon actie in moet ondernemen. Het is toch niet de bedoeling dat je geleefd wordt?!

 

DOEL: Gewicht verliezen.

Dit is een doel waar je echt alle kanten mee op kan. Als je wilt afvallen, heb je de magische Rust, Voeding & Training nodig. Waar ligt je grootste knelpunt? Ik eet graag koekjes, en het liefst elke dag een heel pak, maar ik wil ook graag afvallen.

Stap 1 – als je 7 dagen per week een heel pak koekjes eet, dan ga je nu 7 dagen in de week een half pak koekjes eten. Als je de niet gegeten koekjes bij elkaar optelt is dat 3,5 pak! In deze stap word een beroep gedaan op je discipline en doorzettingsvermogen. Een half pak koekjes betekend dan ook dat je ze halverwege terug in de kast moet leggen! Of om het makkelijker te maken, je pakt de helft uit de kast en de rest laat je liggen. Je wilt graag afvallen, dus dit gaat je lukken!

Stap 2 – als je 7 dagen per week elke dag een half pak koekjes hebt gegeten, ga je nu 1 dag uitkiezen dat je de koekjes volledig vervangt voor een gezonde vervanger. Dan kan je op dat moment toch wat eten, omdat je dat gewend bent, maar dan gezonder! Nu eet je al 4 pakken minder! Ga zo door!

Stap 3 –  Kies nu een tweede dag uit dat je het halve pak koekjes volledig vervangt door een gezonder alternatief. Je snapt wat uiteindelijk de bedoeling is. Je mag af en toe koekjes eten, met mate, en niet het hele pak. Het tempo waarin jij je doel gaat behalen, bepaal je zelf. En hoe groot de stappen zijn die jij maakt heb je ook zelf onder controle.

Je doelen behalen, gaat het je lukken zo? Mijn tip, gebruik geen dieetboek. Lees hier waarom ik vind dat dieetboeken niet werken.

Photo by Ronnie Overgoor on Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. […] voor de juiste mindset. Hoe we over dingen denken en tegen dingen aankijken, is bepalend voor de keuzes die we maken. […]

Reacties zijn gesloten.