Momlife

Kinderen helpen in het huishouden, gratis of tegen betaling?

kinderen helpen in huishouden

De borden blijven op tafel staan, vieze kleding ligt nog in de slaapkamers en dan heb ik het nog niet gehad over al dat speelgoed op de vloer! Tijd om op te ruimen kinderen! Helpen jouw kinderen gratis mee in het huishouden, of tegen betaling?

 


Kinderen helpen in het huishouden, waarom?


 

Waarom moeten mijn kinderen helpen in het huishouden? Nou, gewoon omdat ik dat zeg. Al gaan mijn kinderen tegenwoordig niet meer akkoord met ”omdat ik het zeg”. Ze willen graag de discussie aangaan. Maar helaas, in dit geval hebben ze mooi pech! Ik vind dat ze best gratis hun steentje kunnen bijdragen. Gewoon omdat zij ook wonen in dit huis, ons huis, waar wij met zijn allen voor zorgen. Een hoteleigenaresse ben ik niet, dus ze moeten netjes hun eigen spullen opruimen en kleine klusjes doen. Hiermee wil ik ze leren dat je goed moet zorgen voor je spullen en je huis. Dat gaat ze in de toekomst helpen, dat zien ze nu alleen natuurlijk nog niet. Ze voelen zich voornamelijk slaafjes.

 


Een goede taakverdeling.


 

Ze kregen de keuze tijdens het kiezen van de taken. Dan maakte ik het nog een beetje leuk, want ze stonden er echt niet om te springen. De oudste (12) koos ervoor om de vaatwasser uit te pakken en het gras te maaien. De jongste (8) koos ervoor om de kliko aan de straat te zetten en ’s avonds de tafel te dekken voor het diner. Naar mijn mening een goede verdeling tussen leeftijd en draagkracht. Deze taken gingen een tijdje goed maar verwaterde langzaam. Mijn eigen stomme schuld. Ik had niet door dat ik steeds vaker die taken zelf weer deed. ”Mam, sta je nou weer mijn werk te doen?” Oh ja, oeps.

 

Ooit was er het moment waarop mijn dochter met de stofzuiger de hele woonkamer schoongemaakt had. Dit was een eenmalige taak nadat er een bak kleine klote kraaltjes op de grond was gevallen. Ze koos ervoor om het op te zuigen i.p.v. op te ruimen. Ze had gelijk ook de stofwolken en bergen zand opgezogen. De hele woonkamer was schoon! En reken maar dat haar vriendinnetjes hun schoenen moesten uitdoen voordat ze binnen wilde komen! Anders was al haar werk voor niks geweest! (Welkom in mijn leven meid.)

 


Helpen in het huishouden tegen betaling.


 

Wat je als ouder natuurlijk ook kan doen, is er een betaling tegenover zetten. Voor elke afgesproken taak die je kind doet, geef je als ouder €1. Hiermee kan jij je kind proberen te motiveren om een huishoudelijke taak te doen. Dat tikt lekker aan, voor elke taak €1. Het zou mijn kinderen wel motiveren! Want dan kunnen ze ál die prulletjes in de speelgoed winkel kopen waar ze na een week nooit meer naar om kijken. Naar verwachting hebben ze tegen betaling de taak al uitgevoerd zonder dat ik het heb hoeven vragen. Wel lekker makkelijk. En ik hou van makkelijk.

 


Meehelpen wordt beloond, wat is de beloning?


 

Meehelpen in het huishouden wordt sowieso beloond. Op je gat zitten niet. Je mag gerust op je gat zitten, rust en ontspanning is ook heel belangrijk. Maar het huis verzorgt zich niet vanzelf. Na het uitvoeren van een taak hoor ik mijn zoon nog wel eens met een grote grijns roepen: ”Krijg ik nu €2 mam?” ”Nee, je krijgt een compliment en je mag trots op jezelf zijn.” Daar kan hij nu nog niets mee. Maar een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat is de beloning. Wonen in een huis waar je thuis kan komen voor de rust, zonder dat je geprikkeld wordt door de rotzooi die je de dag ervoor achter gelaten hebt.

 

Mocht jij je kind huishoudelijke taken laten uitvoeren tegen betaling, denk er dan ook aan dat alles tegenwoordig veel geld kost. Zo ook de kinderfeestjes! Hier schreef ik over het feit dat kinderfeestjes steeds luxer en duurder worden. Komt dat door de ouders of door de kinderen?

 

Photo by Jordan Rowland on Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..