Voor de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs heb ik een aantal tips. Deze stap vond mijn zoon namelijk best groot. Overzicht had hij op zijn nieuwe school in het begin nog niet, maar we hebben het eerste jaar bijna achter de rug! De punten waar ik tegenaan liep en waar we allemaal aan moesten wennen, heb ik voor je opgesomd. Hiermee hoop ik dat ik de overgang, van groep 8 naar het voortgezet onderwijs, een beetje makkelijker voor je kan maken. Het volgende kan je verwachten!
Naar het voortgezet onderwijs met de volgende tips.
- Heel de basisschool tijd heeft mijn zoon met twee vingers in zijn neus gedaan en nu moest hij echt gaan leren om te leren. Lezen, schrijven, vertellen en weer herhalen. Als jouw kind ook heel makkelijk de basisschool is doorgekomen, is het wel even wennen om een leertechniek eigen te maken. Je moet leren dat je moet leren. Leren kost tijd en soms moeten er prioriteiten gesteld worden. Zo komt je kind erachter dat er soms even niet gegamed kan worden omdat het schoolwerk prioriteit heeft.
- Plannen moet ook aangeleerd worden. Je zou denken als je van het dalton onderwijs komt, dat je hebt geleerd om te plannen. Dat klopt deels. Maar schoolwerk plannen terwijl je nog niet weet hoeveel tijd je leerwerk, verslag, presentatie of project gaat duren, kan knap lastig zijn. Een planning maken is 1, een planning volgen is 2. Neem je kind mee aan de hand en bekijk elke dag samen de planning. Op deze manier leren ze dat ze daar elke dag even naar kijken en zo min mogelijk over het hoofd zien.
- De schoolagenda, die is digitaal tegenwoordig. Ik ervaar dat als super handig. Want alles staat overzichtelijk in een app. Spijbelen is er niet meer bij, er staat precies wanneer je kind niet aanwezig was tijdens de les. Cijfers (vooral onvoldoendes natuurlijk) kunnen niet meer verborgen worden en je huiswerk blijft ook niet geheim.
- Het gewicht van de schooltas, neem een rek achterop of voorop je fiets. Op sommige dagen is die tas erg zwaar. (tas waar ga je met het kind naartoe is hier soms écht aan de orde.) Of doe zoals mijn puber, weiger alle hulpmiddelen die er zijn en accepteer dat je last van je rug krijgt.
- Nieuwe school, drie verdiepingen. De hele school is nieuw! Ze gaan van een basisschool waar alles in één klas is, naar een enorme school waar bijna elk vak in een ander lokaal plaatsvindt. Met ook nog eens voor bijna elk vak een andere docent! Dit lijkt vanzelfsprekend als je naar het voortgezet onderwijs gaat, maar de ervaring is dat het een verandering is waar aan gewent moet worden. De gevoelige kinderen kunnen zelfs de eerste periode goed overprikkeld raken omdat er zoveel gewisseld wordt van lokaal en docent. De een heeft het sneller eigen gemaakt dan de andere. Je gaat van ”even kijken in de app in welk lokaal ik moet zijn” naar, ”ik weet waar ik moet zijn, doei”.
- Goed leren voor je cijfers, anders ga je niet over! Want er moet nu echt een prestatie geleverd gaan worden wil je overgaan naar de 2e klas. Sommige kinderen begrijpen dat vanaf de eerste maand school, andere komen daar achter als ze teveel tekortpunten hebben. Oeps, had je nu maar geleerd. Lang leve de herkansingsweken.
Tips van een ervaren 1e klasser.
- Tip 1 van mijn zoon (de brugpieper). Als je in de klas zit met je laptop, want een hoop lessen gaan digitaal, onthoud dan het volgende. Soms mag je gamen van de docent maar soms ook niet. Tijdens de gevallen dat het eigenlijk niet mag, hou de alt-tab knop bij de hand zodat je snel kunt schakelen tussen tabbladen. Dan kan je gerust doen alsof je toch netjes aan het werk bent.
- Tip 2 van mijn zoon (de brugpieper). Zorg ervoor dat je huiswerk op orde is! Als je het huiswerk niet af hebt en ook nog eens toevallig een strenge docent, ben je de pineut en moet je nablijven. Daarbij krijg je bijna elke les weer nieuw huiswerk en kan je maar beter zorgen dat je elke keer je opdrachten maakt en niet op het einde nog heel veel moet maken.
Nou is het voor ieder kind weer anders als ze de stap maken naar het voortgezet onderwijs. Want de één rolt er zo doorheen en de ander is gevoelig voor veranderingen en heeft er meer moeite mee. Ik kan alleen maar zeggen, help je kind het eerste jaar met alles wat nieuw is! Ga het samen ontdekken en bespreek met elkaar hoe er met nieuwe situaties omgegaan wordt. Dan kom je het eerste jaar best door. Succes!
Een tijdje terug schreef ik een artikel over het voortgezet onderwijs en concurrerende ouders. Deze kan je HIER lezen. Ik kan je vertellen dat ik op de middelbare school niks meer merk van een concurrentie gevoel met andere ouders. Want dit sfeertje hing, voor mijn gevoel en ervaring, alleen op de basisschool.
Photo by Element5 Digital on Unsplash