nee is ook een antwoord

Nee is ook een antwoord. We zouden iets meer op de gemiddelde peuter moeten lijken. Deze doelgroep zegt te pas en te onpas NEE! Peuters zijn zo zeker van zichzelf dat ze overal NEE op durven te zeggen. Daar kunnen volwassenen best een voorbeeld aan nemen. Nee is nee.

 


Nee is ook een antwoord, waarom vinden we dat zo lastig?


 

Wat is er veranderd in de periode tussen de peuter (NEE)fase en het volwassen worden? Ooit vond je het heel makkelijk om vragen te beantwoorden met ‘nee’. Maar dan word je volwassen en je begint een vorm van verantwoordelijkheid te voelen. Nog niet te spreken over de hoge verwachtingen naar jou van de andere volwassenen binnen onze samenleving. Als jij je staande wilt houden en goed voor jezelf wilt zorgen, zal je zo nu en dan je grens moeten aangeven! Nee is ook een antwoord! In bepaalde situaties is ‘nee’ zeggen geen optie, dat zijn die verantwoordelijkheden die je soms hebt. Bijv. je kinderen uit school halen of de was doen. Maar er zijn nog zoveel momenten dat het wél kan! En maak er gebruik van! Je hoeft namelijk niet altijd ‘ja’ te zeggen.

 


Waarom Nee zeggen hartstikke gezond voor je is!


 

Je hebt tijd voor jezelf nodig, gewoon omdat je dat verdient als mens. Een mens heeft rust nodig voor de balans naast alle stress. We gaan maar door en door en staan continue aan. Als je alleen maar Ja zegt, wanneer pak je dan je rust? Regelmatig zit ik gewoon lekker op de bank, muziek te luisteren en met een kop thee naar buiten te kijken. Eventueel zou ik mijn tijd nuttiger kunnen besteden. HOOO STOP!!! Op de bank zitten met een muziekje op de achtergrond en genieten van mijn tuin is juist hartstikke nuttig! Vooral voor mezelf, en daar doe ik het dan ook voor! Precies een van de redenen dat ik parttime werk, zodat ik lekker veel vrije tijd heb! En die vrije tijd kan ik zowel aan anderen besteden als aan mezelf. Die keuze heb je wanneer je zowel ‘ja’ als ‘nee’ kan zeggen.

 


Je hoeft je niet schuldig te voelen, NEE dat hoeft echt niet.


 

Nee zeggen met een schuldgevoel en je antwoord aanvullen met de onderbouwing waarom je nee zegt. Been there, done that. Deze onderbouwing is compleet overbodig! Nee is gewoon nee. Misschien hoop je wat begrip te krijgen door het geven van een onderbouwing. Dan snappen ze eventueel waarom je nee zeg. Maar dat begrip heb je helemaal niet nodig! Het gemak waarmee je ja kan zeggen, met datzelfde gemak kan en mag je ook nee zeggen. De ander kan dit vervelend vinden, dat is dan jammer. De reactie van de ander is in geen enkel opzicht belangrijk. ”Ja maar, die ander vindt mij nu vervelend?!” Zou kunnen, maar je moet geen ja zeggen omdat de ander het graag zo ziet. Je moet alleen ja zeggen wanneer je er zelf 100% achter staat.

 

Bij mij was de onzekerheid een probleem. Ik was te onzeker over mezelf om nee te durven zeggen. Het zelfvertrouwen was iets wat ik als eerste aan moest pakken. Daar schreef ik een blog over en die kan je HIER lezen.

Heb jij moeite met nee zeggen?

 

 

Foto door BBH Singapore op Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Uitzondering op de regel…de puber moet gewoon ja zeggen en amen😇

    1. Dat gaat dan ook flink saai worden haha!

Reacties zijn gesloten.