huilen is gezond

Even lekker een potje huilen is hartstikke gezond. Buiten het feit dat het lekker oplucht heeft huilen nog meer voordelen voor je! Wil je weten welke voordelen het voor jou kan hebben? Waarom is huilen gezond?

 


Huilen maakt je kwetsbaar, maar ook heel sterk.


 

Op de momenten dat je in huilen uitbarst zit de emotie je te hoog. Want of je nou ontzettend pissig bent of juist verdrietig, gelukkig of gefrustreerd. Deze overvloed aan emotie moet eruit. En juist op het moment dat jij je emoties toont en je verdriet de vrije loopt geeft, stel jij je kwetsbaar op. Die kwetsbaarheid durven tonen is een teken van kracht! Je hebt de ballen om je emoties te laten zien. Huilen en tegelijkertijd sterk zijn, op en top multitasking. Er was ooit een wijze vrouw in een blauwe jurk die een liedje zong over ”laat het los, laat het gaan”, deze vrouw heeft het bij het goede eind! Durf je emoties te laten zien, laat het los en laat het gaan. Het maakt je kwetsbaar maar ook heel sterk!

 


De emotie van de ander is niet van jou.


 

Omdat ik zelf een gevoelig persoon ben (hsp’tje) huil ik regelmatig. Tijdens het kijken van de Netflix serie New Amsterdam, tijdens een schoolfilmpje waarin de klas van mijn dochter mag gaan schrijven met een vulpen en tijdens een vergadering op het werk. Dat is niet altijd even handig! Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, is dat andermans emotie niet mijn emotie is. Klinkt wel logisch.

En met die gedachte is het vaak makkelijker om mijn tranen binnen te houden. Een potje huilen is goed, maar overdrijven is ook een vak. Want het is kei vermoeiend om continue de emotie van de ander te voelen en daar hard op los te gaan. Het is mijn emotie niet dus waarom gedraag ik me daar dan wel naar?  Ik voel me wel heel sterk op de momenten dat ik wel de emotie bij de ander kan laten. In mijn gedachte ben ik trots op mezelf.

Er was ooit een moment dat ik diep in tranen was en de mensen #kutcollegas die ik op dat moment om me heen had keken allemaal een andere kant op! Wat voelde ik me genegeerd! Wat bleek, ze deden heel veel moeite om niet mee te gaan huilen want ze leefde wel degelijk met me mee. Als je de emotie maar bespreekbaar maakt komt het goed. #schatjes.

 


Waarom is huilen gezond? … tromgeroffel…


 

… dat het hartstikke goed voor je is! Durf te huilen en alles los te laten en bespreek je emoties. En weet je wat je nog sterker maakt tijdens het tonen van je emotie? De compassie die je krijgt van anderen. Heerlijk toch, wanneer je moet huilen en je wordt gesteund door mensen om je heen. Perfect voor de bandopbouw! Plus, goed voorbeeld doet volgen. Hiermee laat je zien dat het oké is om je emoties te laten zien en voelt de ander misschien ook deze vrijheid. En krop je emoties niet op. Te lang je emotie vasthouden in je lichaam is ongezond en kan lijden tot lichamelijke klachten.

Nog een laatste ding, en ik hoop dat jij ook zo’n persoon kent. Van die mensen die, wanneer je zichtbaar op het randje van je emotie zit, het volgende zeggen: ” Ik zie dat het je raakt ”. Ja psycholoog, goed gezien. Ik vind het wel vervelend want je helpt me nog verder over de zeik. Maar hee, het lucht wel lekker op. Laat het los, laat het gaan! Waarom is huilen gezond? Hierom dus.

 

Foto door Amin Moshrefi op Unsplash

Spread the love

Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. […] Ze zijn welkom! Sowieso zullen wij nog vele tranen laten, dat hoort erbij en is hartstikke gezond. Lees hier waarom huilen gezond […]

Reacties zijn gesloten.